2014/03/26

Rug Love

Asuntokuume jyllää täällä edelleen vahvana. Yritän suunnata intoni mattoihin, jos sillä saisi edes hetkeksi janon sammutettua ja muuttoinnon tainnutettua. Tai ainakin niin voisi itselleen edes uskotella. Inspiraationi kohteena tällä kertaa ovat perinteiset marokkolaismatot.
 

 
 
Olen ihastunut näiden kuvien mattoihin, joita myös berberimatoiksi kutsutaan. Ylimmät kuvat ovat Boucherouite-mattoja eli suomeksi eräänlaisia räsymattoja. Marokon berberipaimentolaiset kutovat matot käsin vanhoista vaatteista ja muista kierrätystekstiileistä. Niissä yhdistyvät vanhat villamattoperinteet ja tekijän oma luova näkemys tuotteesta.  Jokainen on uniikki, värikäs ja yllätyksellinen taideteos. Miten mahtavalta näyttäisi yhdessä skandinaavisen ja minimalistisen sisustuksen kanssa. Ei juuri muuta taidetta huone kaipaisi. I-H-A-N-A.
 


Kuvat/ Pics 1/2/3/4/5/6

Alemmissa kuvissa on taas hillitympiä ja ah, niin kauniita vintage Beni Ouarain -mattoja. Myös oi, niin kalliita. Aidot Beni Ouarain -matot on valmistettu värjäämättömästä luonnonvillasta, ne ovat marokkolaisen Beni Ouarain -heimon käsin valmistamia ja niiden geometriset kuviot ilmentävät heimon perinteitä ja kutojan ainutlaatuista ilmaisua. Herkkiä ja äärettömän kauniita, joilla saa sopivasti lämpöä ja persoonaa sisustukseen. Klassisen ilmeensä puolesta myös kestävät aikaa katsojansa silmissä varmasti hyvin pitkään. Ja nuo asunnot... joko voi muuttaa?
 
Minulla on toisinaan hieman vaarallinen työ, sillä viime talvena selvittelin mistä ja miten näitä parhaiten saisi tilattua. Oli kyllä sillä hilkulla, että en pistänyt visaa haisemaan ja tilannut itselleni samalla. Onneksi en kuitenkaan osannut tehdä päätöstä, joten on aikaa vielä pistää hieman tilipussista sivuun ennen kuin lähden tätä mattoa itselleni tilailemaan.
 
Suoraan Marokosta mattoja toimittaa mm. Beyond Marrakesch. Tilausta tehdessä on huomioitava tullin ja veron osuus. Yhteydenpito omistajan kanssa vaikutti kuitenkin helpolta ja mukavalta, joten uskaltaisin lähteä täältä kyllä tilaamaan.
 
Etsysä toimiva Pink Rug co:lla vaikuttaa myös olevan hyvä valikoima mattoja ja nopea yhteydenpito. Matot lähetetään myös suoraan Marokosta, joten samat huomiot kuin yllä.  
 
Jos ulkomailta tilaaminen arveluttaa, niin Suomessa mattoja voi tiedustella Artekista tai Foreign Objectista. Hinta on kyllä hieman toisenlainen mutta ei tarvitse ainakaan turhia jännittää.
 
Kannattaa myös googlettaa Beni Ouarain -matto jos haluaa lukea lisää kokemuksia matoista ja tilaamisesta ulkomailta. Verkossa rutkasti blogeja, joissa vinkkejä näistä. Esimerkiksi 2h+k -blogissa on hyvin koottu tietoja matosta yhteen.
 
Oi oi.. voisinpa ottaa vaikka molemmat...
 
-M

No comments:

Post a Comment